Tapahtuiko noin oikeasti?

Tämä esitys pohjautuu monelta osin tositapahtumiin. 1650-luvulla Kuningatar Kristiina oikeasti hallitsi Ruotsia, kutsui Descartes'n hoviinsa, luopui kruunusta ja muutti Roomaan. Jokaisella esityksen hahmolla on tosielämän vastineensa. Tai no, ketään tiettyä lähettiä emme esikuvaksi löytäneet. Mutta muuten!

Sitten taas toisaalta: draama on draamaa. Emme halunneet antaa faktojen liiaksi hallita aivomyrskyämme, joten ihan totena ei kannata kaikkea ottaa. Välillä piti myös täyttää aukkoja ja miettiä, mitä olisi VOINUT käydä. Oikea elämä kun harvemmin noudattaa draaman kaarta. Teatraalisuutta ja glamouria ei tarvinnut kuitenkaan lisätä, sillä Kristiinan kerrotaan järjestäneen hovissaan paljon juhlia.

Tällä sivulla voit tutustua, mihin ihmiset hahmojen takana lopulta päätyivät. Jos teatterikärpänen puraisi, sivun lopusta löydät JyväSpeksin somet seurantaan sekä lomakkeen, jolla voit ilmoittaa kiinnostuksesi lähteä mukaan hilpeään joukkoomme.

Käsikirjoittaja

Jami Behm

Šakkinappula
Kuningatar Kristiina

Kuningatar Kristiina

“Synnyin vapaana, elin vapaana ja aion kuolla vapautuneena!”

Valtakaudellaan Kristiina toi renessanssin Ruotsiin, mutta ajoi valtiontalouden kriisiin. Hän luopui kruunusta vuonna 1654, vain neljä vuotta kruunajaistensa jälkeen. Kruunusta luovuttuaan Kristiina muutti Roomaan ja kääntyi katolilaiseksi. Pyrittyään tuloksetta uudestaan Ruotsin kruununperilliseksi sekä Napolin ja Puolan hallitsijaksi, hän omisti loppuelämänsä tieteiden ja taiteiden tukemiselle Roomassa. Kristiina muun muassa perusti Roomaan teatterin ja akatemian, sekä rahoitti arkeologiaa ja keräsi valtavan kirjaston. Näitä aikoja kutsutaan Italiassa "Kristiinan ajaksi".

Kristiina on väitetysti sekä ainoa nainen, että ainoa pohjoismaalainen, joka on haudattu Vatikaaniin Pietarinkirkon alle. Suomessa Kristiinasta muistuttavat hänen mukaansa nimetyt kaupungit Kristiinankaupunki ja Ristiina sekä hänen hallitsijakaudellaan perustettu Helsingin Yliopisto.

tl;dr

Descartes

René Descartes

“Joka elää huomaamatta, elää hyvin.”

René Descartes ajatteli itsensä kuolemattomaksi. Kehittelemiensä rationalististen ajatusten perusteella häntä kutsutaan modernin filosofian isäksi. Matematiikan saralla Descartes keksi analyyttisen geometrian ja koordinaatiston. Hän korosti vapaata ja kaikista auktoriteeteista riippumatonta ajattelua omilla aivoilla, sekä kaiken mahdollisen epäilyä totuuden löytämiseksi. Katolista kirkkoa hän kuitenkin pelkäsi ja lopetti maailmankaikkeuden rakenteesta kertovan kirjansa kirjoittamisen kun kuuli inkvisition tuominneen Galileo Galilein vankeuteen. Descartes tykkäsi nukkua myöhään ja työskennellä sängystään käsin. Jo lapsena hän keplotteli sisäoppilaitoksen rehtorilta luvan nukkua myöhempään, ja aikuisenakin nousi usein sängystä vasta iltapäivällä.

Asuttuaan Alankomaissa pitkään muutti hän Kristiinan kutsusta Tukholmaan, mutta kuoli siellä jo muutaman kuukauden päästä keuhkokuumeeseen vuonna 1650. Todellisuudessa Descartes'n kuolemalla ei tiedetä olleen tekemistä Kristiinan lähdön kanssa, ja ajallisestikin näillä tapahtumilla oli neljä vuotta väliä. Reilut kymmenen vuotta Descartes'n kuoleman jälkeen katolinen kirkko kielsi hänen kirjansa ja hänen ruumiinsa kuljetettiin Ranskaan, mutta hänen ajatuksensa elävät edelleen.

Aurinkokuningas

Aurinkokuningas
Ludvig XIV

“Valtio olen minä!”

Ludvig XIV brändäsi itsensä Aurinkokuninkaaksi, jonka ympärillä kaikki pyöri. Hänen peräti 72 vuotta kestäneellä hallitsijakaudellaan Ranska kävi paljon sotia ja päätyi muun muassa hallitsemaan suurta osaa Pohjois-Amerikasta. Aurinkokuningas tuki Kristiinan tavoin tieteiden ja taiteiden kukoistusta ja ranskasta tuli yleisesti koko Euroopan ylimystön kieli. Toisaalta hänen sotansa vaativat lukuisat uhrinsa. Kuolinvuoteellaan Ludvigin kerrotaan neuvoneen jälkeläisiään tavoittelemaan rauhaa ja kansan elinolojen parantamista, missä hän itse oli epäonnistunut.

Ebba

Ebba Sparre

Ebba Sparre oli aatelinen kamarineito Kristiinan hovissa. Kerrottiin, että Kristiina jakoi vuoteensa Ebban kanssa. Ebban ja Descartes'n ei tiedetä ihastuneen toisiinsa, mutta tuskin se mahdotontakaan on. Kristiinan lähdön jälkeen tämä kirjoitti Ebballe lukuisia rakkauskirjeitä, ja he tapasivatkin myöhemmin kerran.

Axel Oxenstierna

Axel Oxenstierna

“Kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.”

Valtakunnankansleri Oxenstierna vietti lähes koko elämänsä rakentaen Ruotsista suurvaltaa. Häntä kuvailtiin älykkääksi ja ahkeraksi, mutta myös hitaaksi ja teräväkieliseksi. Kristiina nousi muodollisesti valtaistuimelle jo lapsena, joten Axel hallitsi hänen puolestaan ja opetti Kristiinalle kaiken mitä valtakunnan pyörittämisestä tiesi. Myöhemmin Kristiina syrjäytti hänet tehtävistään, mutta lopulta hän sai valtansa takaisin, kuollen kuitenkin jo parin vuoden kuluttua 71-vuotiaana. Pian tämän jälkeen alkoi myös Ruotsin suurvalta-aseman hiipuminen.

Carl (Generalissimus Gustav)

Kaarle X Kustaa

Generalissimus Carl Gustav oli ruotsalainen sotilasjohtaja ja Kristiinan serkku. Kolmikymmenvuotisen sodan lopussa Kaarlen joukot piirittivät keisarinpalatsia Prahassa, ja pian sota jo päättyikin Ruotsin eduksi. Kristiina suunnitteli ensin menevänsä naimisiin Kaarlen kanssa, mutta lopulta päätyikin tarjoamaan hänelle kruununperillisyyttä. Valtaneuvosto, säädyt eikä edes Kaarle itse ollut ideasta innoissaan, mutta lopulta Kristiina sai heidät kaikki taivutettua tahtoonsa.

Noustessaan valtaan Kaarle ajoi läpi ns. neljännesreduktion, jossa peruutettiin suuri määrä aatelisten läänityksiä, joita varsinkin Kristiina oli jakanut avokätisesti. Parantuneen taloustilanteen turvin Kaarle valtasi Puolan ja hänen aikanaan Ruotsin valtakunta oli laajimmillaan. Aggressiivinen laajentumispolitiikka ajoi Ruotsin sotaan niin Venäjää kuin Tanskaakin vastaan, mikä aloitti lähtölaskennan Ruotsin suurvalta-aseman murentumiselle. Koko ikänsä sotinut Kaarle X Kustaa kuoli vuonna 1660 kesken valtiopäivien, ja hänen viimeinen toiveensa oli rauha kaikkien maiden kanssa.

Kamarimestari Valta-amiraali

Ruotsin valtaneuvosto

Gabriel Bengtsson Oxenstierna oli Ruotsin valtaneuvoston kamarimestari. Hän oli edellä mainitun Axel Oxenstiernan serkku ja aiemmin toimi myös Suomen kuvernöörinä. Paroni Carl Carlsson Gyllenhielm sen sijaan oli Kristiinan setäpuoli ja Ruotsin valta-amiraali. Paroni Gyllenhielm saattoi olla maisemissa, kun mahtipontisen suureksi ja hienoksi rakennettu Vasa-laiva upposi neitsytmatkallaan 1628.

1600-luku oli yleisesti itsevaltiuden aikaa, jolloin Ruotsinkin valtaneuvoston valtaa kavennettiin jatkuvasti. Kuitenkin 1700-luvulla Ruotsissa alkoi ns. "vapauden aika", jolloin valtaneuvosto käytännössä hallitsi maata säätyjen mandaatilla kuninkaan jäädessä lähes keulakuvaksi. Tämä aikanaan edistyksellinen valtiojärjestys säilyi Suomessa sen itsenäistymiseen asti.

Filip

Filip I

Filip I oli Aurinkokuninkaan pikkuveli ja hänellä oli pitkä litania titteleitä. Häntä ei entisaikojen ahdas miehen malli rajoittanut, sillä feminiinisen veljen katsottiin uhkaavan vähemmän kuninkaan valtaa. Filip piti korkokengistä, koruista, meikeistä ja hajuvesistä, mutta niitti myös mainetta sotasankarina. Tiettävästi Filip ei koskaan kosinut Kristiinaa, ja hänen sanotaan muutenkin olleen enemmän kiinnostunut miehistä.

William VI

Wilhelm VI

Wilhelm oli saksalainen aatelinen ja Hessen-Kasselin maakreivi. Hänen ei tiedetä olleen kiinnostunut Kristiinasta, mutta hänen lapsenlapsen lapsenlapsen lapsenlapsen lapsenlapsen lapsensa Friedrich Karl valittiin Suomen kuninkaaksi vuonna 1918.

Ulrik

Ulrik Frederik Gyldenlöve

Ulrik Frederik Gyldenlöve oli tanskalainen prinssi ja Norjan käskynhaltija. Hän tuskin oli niin pihalla kuin esityksessä. Ainakin hänen sanotaan nauttineen suurta kansansuosiota keventäessään rahvaan taakkoja ja oikeudenmukaistaessaan verotusta. Vaikka Kristiinalla oli paljon kosijoita, myöskään Ulrik ei tiettävästi kuulunut heihin. Hänestä ei oikeasti tullut Tanskan kuningasta, mutta hän johti useamman kerran taisteluja Ruotsia vastaan.

Turun_akatemian_vihkiäiset

Professori Achrelius
ja Turun Akatemia

Ericus Achrelius oli lääketieteen professori vasta perustetussa Kuninkaallisessa Turun Akatemiassa, eli nykyisessä Helsingin Yliopistossa. Kiertävällä vuorollaan hän välillä toimi myös rehtorina. Achreliuksen ajan lääketiede kuulostaa nykyihmisen korvaan omituiselta. Achreliusta on monesti pidetty esimerkkitapauksena laiskasta professorista, mutta alkoholisti hänen ei tiedetä olleen. Kuvassa on Albert Edelfeltin tulkinta Turun Akatemian vihkiäisistä. Tuolloin sai alkunsa Suomen yliopistoperinne, joka jatkuu edelleen myös Jyväskylässä.

Kardinaali

Kardinaali
Decio Azzolino

Decio Azzolino oli katolisen kirkon kardinaali ja myös menestyksekäs koodinpurkaja. Decio oli myös Kristiinan läheinen ystävä ja väitetysti ehkä enemmänkin. Yhdessä he harrastivat muun muassa alkemiaa ja lopulta Decio peri Kristiinan taidekokoelman tämän kuollessa.

Ensimmäinen seteli Euroopassa

Paperiraha

Setelit keksittiin Kiinassa jo 600-luvulla, mutta Eurooppassa sellaisia nähtiin vasta 1000 vuotta myöhemmin. Ensimmäiset nykyisenkaltaiset valtiollisen keskuspankin liikkeelle laskemat setelit nähtiin Tukholmassa vuonna 1661, jotta ihmisten ei tarvinnut kanniskella raskaita kupariplootuja ympäriinsä. Descartes'lla ei tiedetä olleen osuutta keksintöön, mutta ainakaan ajoituksen puolesta ajatusleikki ei ole kovin kaukaa haettu.

Muller Fetu

Ruotsin siirtomaat

Samana vuonna kun Descartes majaili Tukholmassa, Ruotsi liitti itseensä palan Afrikan Kultarannikkoa. Aiemmin Ruotsi oli jo perustanut Fort Christina -nimisen siirtokunnan Pohjois-Amerikkaan nykyisen Delawaren alueelle. Suurin osa siirtomaista oli lyhytikäisiä ja Ruotsi menetti ne lopulta Tanskalle, Ranskalle ja Alankomaille.

Professori Achrelius

Tre Kronor -linna

Näytelmän tapahtumat sijoittuvat valtavaan Tre Kronor -linnaan Tukholman keskustassa. Linna rakennettiin 1200-luvulla mutta se tuhoutui kokonaan tulipalossa vuonna 1697 vieden mukanaan samalla Ruotsin valtakunnan arkistot ja Kristiinankin kartuttaman kuninkaallisen kirjaston. Ruotsin nykyinen kuninkaanpalatsi sijaitsee samalla paikalla.

Šakkinappula!

Somekanavat


www.jyvaspeksi.fi
FB: jyvaspeksi
IG: jyvaspeksi
TikTok: jyvaspeksi
Contact: markkinointi@jyvaspeksi.fi


Mukaan JyväSpeksiin?

Haluaisitko juuri Sinä olla mukana tekemässä seuraavaa JyväSpeksiä? Täytä lomake tästä linkistä ja saat ensimmäisenä tiedon uuden produktion hauista!

Ryhmäkuva